A vegán svéd húsgolyó (köttbullar) adzuki babból, csicseriborsóliszttel készül, ropogós kérget kap a sütőben, majd krémes, kesutejszínes mártással tálaljuk. Lép- és veseerősítő, glutén- és tojásmentes főétel, amelyet flexitáriánus étrendbe is bátran beilleszthetsz.
Áztatás & főzés:Az adzuki babot legalább 8 órára langyos vízbe áztatjuk. Ezután friss vízben puhára főzzük: kuktafazékban kb. 20 perc, lábasban 45 perc. A főtt babot leszűrjük, majd langyosra hűtjük.
Alap pirítása:1 evőkanál olívaolajat felmelegítünk egy serpenyőben. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 4 percig pároljuk, amíg üveges nem lesz. Ezután félretesszük.
Massza készítése:A főtt adzuki babot, a pirított hagymás alapot, csicseriborsólisztet, útifűmaghéjat, tamarit, fűszereket és 1 evőkanál olívaolajat robotgépben, rövid szakaszokban összedolgozzuk. Ha a massza túl morzsás vagy száraz, hozzáöntjük az alaplevet. Ezután 10 percig pihentetjük, hogy a rostok megkössék a nedvességet.
Formázás & sütés:Nedves kézzel diónyi (kb. 3 cm-es) golyókat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Mindegyiket vékonyan megkenjük olajjal. 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, félidőben óvatosan átforgatva, hogy minden oldala roppanós legyen.
Kesutejszínes mártás:Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott salottát. Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, és kb. 1 percig pirítjuk, amíg illatos nem lesz. Ezután apránként felöntjük a vegán alaplével és a kesutejszínnel, miközben habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Közepes lángon, kb. 5 perc alatt bársonyosan sűrű szószt főzünk. Ízesítjük tamarival, reszelt szerecsendióval és fehér borssal. Ha túl híg, útifűmaghéj-géllel tovább sűríthetjük.
Befejezés:A készre sült golyókat óvatosan a mártásba forgatjuk, és 2 percig átmelegítjük, hogy a szósz szép fényes mázat adjon nekik. Azonnal tálaljuk, akár hajdinapürével vagy kedvenc köreteddel.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Adzuki bab
Az adzuki bab adja a golyók alapját: sűrű, mégis krémes belsőt biztosít, miközben fehérjével és rosttal is ellát. A rostok segítenek abban, hogy az emésztés egyenletes és kíméletes legyen, így a vércukorszint is stabilabb maradhat.
Vöröshagyma és fokhagyma
Ezek a klasszikus alapok finom édességet és természetes umami ízt kölcsönöznek a golyóknak. A hagymafélék jól támogatják az emésztést, és a szervezet védekezőrendszerét is erősítik.
Csicseriborsóliszt
Ez a gluténmentes liszt segíti a massza összeállását, stabil kötést ad, és gazdag növényi fehérjében. Így a golyók nem esnek szét, mégis könnyűek maradnak.
Útifűmaghéj
Természetes sűrítő és vízmegkötő, amely a tojás szerepét veszi át ebben a receptben. Segíti a rostbevitel növelését, puhává és jól formázhatóvá teszi a golyókat.
Olívaolaj
Finom ízt ad, a sütés során ropogós kérget varázsol a golyókra, és hordozza a fűszerek aromáját. Emellett kíméletesen támogatja az emésztést, és segít az alapanyagok tápanyagainak felszívódásában.
Tamari
A tamari egy gluténmentes szójaszósz, amely mély, sós-umami karaktert ad az ételnek. Sötét színt és különleges, telt ízt kölcsönöz, miközben a sófogyasztás is kordában tartható vele.
Petrezselyem
Friss, zöld ízt és üdeséget visz az ételbe, segíti az emésztést és gazdagítja a golyókat vitaminokkal.
Füstölt paprika, szerecsendió, feketebors
Ezek a fűszerek adják a klasszikus köttbullar hangulatot: füstös, meleg, kissé pikáns ízek, amelyek harmonizálnak a bab és a mártás krémességével.
Vegán alaplé
Lágyítja és szaftosabbá teszi a masszát, valamint selymesebb lesz tőle a mártás is.
Kesutejszín
A kesudióból és vízből készült tejszín selymes, krémes állagot ad a mártásnak. Ezzel a növényi megoldással a mártás laktató, mégis könnyen emészthető marad.