Go Back
+ servings
Vegán svéd húsgolyók adzuki babból krémes kesutejszínes barna mártással és quinoa körettel

Vegán svéd húsgolyó (köttbullar)

A vegán svéd húsgolyó (köttbullar) adzuki babból, csicseriborsóliszttel készül, ropogós kérget kap a sütőben, majd krémes, kesutejszínes mártással tálaljuk. Lép- és veseerősítő, glutén- és tojásmentes főétel, amelyet flexitáriánus étrendbe is bátran beilleszthetsz.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 25 perc
Áztatás: 8 óra
Elkészítési idő: 8 óra 45 perc
Fogás: Főétel
Konyha: Skandináv, Svéd
Kulcsszó: gluténmentes, vegán
Adagok: 4 fő (kb. 24 db golyó)
Calories: 303kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • robotgép
  • sütőpapíros tepsi
  • nagy serpenyő és lábas
  • habverő
  • Szűrő

HOZZÁVALÓK

A golyókhoz:

  • 200 g száraz adzuki bab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g csicseriborsóliszt
  • 8 g útifűmaghéj
  • 2 evőkanál olívaolaj a sütéshez + kevés a kenéshez
  • 1 evőkanál tamari szósz
  • 2 evőkanál friss petrezselyem finomra vágva
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/4 teáskanál szerecsendió őrölt
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál tiszta só
  • 60 ml vegán alaplé vagy víz

A kesutejszínes mártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj a sütéshez
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 250 ml vegán alaplé
  • 100 ml kesutejszín
  • 1 teáskanál tamari szósz
  • 1/8 teáskanál szerecsendió őrölt
  • 1/8 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál útifűmaghéj opcionális a sűrítéshez

ELKÉSZÍTÉS

  • Áztatás & főzés:
    Az adzuki babot legalább 8 órára langyos vízbe áztatjuk. Ezután friss vízben puhára főzzük: kuktafazékban kb. 20 perc, lábasban 45 perc. A főtt babot leszűrjük, majd langyosra hűtjük.
  • Alap pirítása:
    1 evőkanál olívaolajat felmelegítünk egy serpenyőben. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 4 percig pároljuk, amíg üveges nem lesz. Ezután félretesszük.
  • Massza készítése:
    A főtt adzuki babot, a pirított hagymás alapot, csicseriborsólisztet, útifűmaghéjat, tamarit, fűszereket és 1 evőkanál olívaolajat robotgépben, rövid szakaszokban összedolgozzuk. Ha a massza túl morzsás vagy száraz, hozzáöntjük az alaplevet. Ezután 10 percig pihentetjük, hogy a rostok megkössék a nedvességet.
  • Formázás & sütés:
    Nedves kézzel diónyi (kb. 3 cm-es) golyókat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Mindegyiket vékonyan megkenjük olajjal. 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, félidőben óvatosan átforgatva, hogy minden oldala roppanós legyen.
  • Kesutejszínes mártás:
    Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott salottát. Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, és kb. 1 percig pirítjuk, amíg illatos nem lesz. Ezután apránként felöntjük a vegán alaplével és a kesutejszínnel, miközben habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Közepes lángon, kb. 5 perc alatt bársonyosan sűrű szószt főzünk. Ízesítjük tamarival, reszelt szerecsendióval és fehér borssal. Ha túl híg, útifűmaghéj-géllel tovább sűríthetjük.
  • Befejezés:
    A készre sült golyókat óvatosan a mártásba forgatjuk, és 2 percig átmelegítjük, hogy a szósz szép fényes mázat adjon nekik. Azonnal tálaljuk, akár hajdinapürével vagy kedvenc köreteddel.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Adzuki bab

Az adzuki bab adja a golyók alapját: sűrű, mégis krémes belsőt biztosít, miközben fehérjével és rosttal is ellát. A rostok segítenek abban, hogy az emésztés egyenletes és kíméletes legyen, így a vércukorszint is stabilabb maradhat.

Vöröshagyma és fokhagyma

Ezek a klasszikus alapok finom édességet és természetes umami ízt kölcsönöznek a golyóknak. A hagymafélék jól támogatják az emésztést, és a szervezet védekezőrendszerét is erősítik.

Csicseriborsóliszt

Ez a gluténmentes liszt segíti a massza összeállását, stabil kötést ad, és gazdag növényi fehérjében. Így a golyók nem esnek szét, mégis könnyűek maradnak.

Útifűmaghéj

Természetes sűrítő és vízmegkötő, amely a tojás szerepét veszi át ebben a receptben. Segíti a rostbevitel növelését, puhává és jól formázhatóvá teszi a golyókat.

Olívaolaj

Finom ízt ad, a sütés során ropogós kérget varázsol a golyókra, és hordozza a fűszerek aromáját. Emellett kíméletesen támogatja az emésztést, és segít az alapanyagok tápanyagainak felszívódásában.

Tamari

A tamari egy gluténmentes szójaszósz, amely mély, sós-umami karaktert ad az ételnek. Sötét színt és különleges, telt ízt kölcsönöz, miközben a sófogyasztás is kordában tartható vele.

Petrezselyem

Friss, zöld ízt és üdeséget visz az ételbe, segíti az emésztést és gazdagítja a golyókat vitaminokkal.

Füstölt paprika, szerecsendió, feketebors

Ezek a fűszerek adják a klasszikus köttbullar hangulatot: füstös, meleg, kissé pikáns ízek, amelyek harmonizálnak a bab és a mártás krémességével.

Vegán alaplé

Lágyítja és szaftosabbá teszi a masszát, valamint selymesebb lesz tőle a mártás is.

Kesutejszín

A kesudióból és vízből készült tejszín selymes, krémes állagot ad a mártásnak. Ezzel a növényi megoldással a mártás laktató, mégis könnyen emészthető marad.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 303 kcal | Szénhidrát: 47 g | Fehérje: 15 g | Zsír: 7 g | Telített zsír: 1 g | Többszörösen telítetlen zsír: 1 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 4 g | Nátrium: 396 mg | Kálium: 843 mg | Rost: 10 g | Cukor: 4 g | A-vitamin: 282 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.3 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.1 mg | B3-vitamin (Niacin): 2 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 0.3 mg | C-vitamin: 3 mg | E-vitamin: 0.4 mg | K-vitamin: 14 µg | Kalcium: 51 mg | Réz: 1 mg | Vas: 4 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 121 mg | Foszfor: 307 mg | Szelén: 5 µg | Cink: 4 mg | B8-vitamin (Kolin): 2 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe